← Projecten↓ Projecten

Geen dokters in de bergen

In het ziekenhuis in Mainapokhari (bergdorp, 2000m hoogte) zijn er verpleging, een laborant, een apotheek en een ambulancier. Aangevuld met ondersteunende functies als schoonmaak, administratie en conciërge. Maar een arts is er niet.
Artsen vinden het medisch niet interessant om in een bergziekenhuis te wachten op een patiënt met griep, luchtweginfectie of een blaasontsteking. Ernstigere gevallen worden sowieso doorverwezen naar Kathmandu door gebrek aan gespecialiseerde uitrusting.

Zolang er geen dokter in het ziekenhuis is, hebben de mensen er niet veel geloof in. En zolang er geen patiënten naar het ziekenhuis komen, krijgen we nooit een dokter overtuigd om hier te komen werken. Je snapt het probleem dus.

Samenwerken met Kathmandu

Een health camp kan georganiseerd worden in het ziekenhuis zelf, of op locatie. Er komen dokters voor één dag naar het bergdorp afgereisd en bewoners kunnen zich gratis medisch laten screenen.

Zo’n consultatie en bijhorende labotesten zijn kosteloos voor de bewoners. En als er medicatie nodig is, wordt ook die gratis voorzien. Reken gemiddeld €5 per consultatie per patiënt.

Een health camp organiseren is een grote logistieke opdracht. Die wordt voorbereid door het medisch personeel in Mainapokhari en de ngo-vrijwilligers in Kathmandu.
De grootste uitdaging is een overeenkomst vinden met artsen in Kathmandu. Het meest interessant is een combinatie van huisartsen, gynaecologen en kinderartsen. Zo kunnen we een breed scala aan bewoners en pathologieën afdekken.
Verder wordt er extra medicatie ingekocht, communicatie gevoerd (flyers en radio in het dorp) en beroep gedaan op vrijwilligers voor logistieke hulp.

De kosten worden verdeeld tussen Nepal en België. Nepal: de medicatie en het ziekenhuispersoneel. België: dokterskosten, transport, verblijf en communicatiekosten. Kostprijs: tussen de €1.500 – €2.000.

Impact meten

We willen de impact van het ziekenhuis kunnen meten en opvolgen: wat vinden de bewoners hier van? Hoe kijken zij naar het ziekenhuis? Wat is hun gevoel hierbij?
We zien zelf nog heel wat marge voor verbeteringen. En toch kunnen we spreken van een succes: in december 2019 kwamen 7 artsen naar het bergdorp afgereisd en kregen 273 inwoners een medische controle.