We werven aan!
Al sinds 2011 werkt Samundra Nepal in de afgelegen bergregio van Nepal (gemeente Baiteshwor). Met steun uit België werft Samundra Nepal een ervaren Nepalese programma coördinator aan. Zo kunnen we de belangrijkste noden van de lokale gemeenschap aanpakken. We willen dit project voor alvast drie jaar uitvoeren, om daarna samen te evalueren.

De programma coördinator brengt ter plekke de nodige projecten in kaart én voert ze mee uit. Alles steeds met als doel de gezondheidszorg en de algemene levenskwaliteit in de Himalaya verbeteren.

We volgen hiermee onze principes en zetten weer een stap dichter naar onze doelen: lokaal eigenaarschap, Nepal in the lead en Samundra Nepal laten groeien naar een volwaardige sociale ontwikkelingspartner in eigen land.

Ramesh K. Dahal - project coordinator Samundra Nepal

Belgische steun is nodig
Samundra Nepal
draagt zelf in het eerste jaar 5%, het tweede jaar 10% en het derde jaar 20% van de loonkost. Samundra België engageert zich om de overige kost te dragen. Daarvoor zoeken we elk jaar 50 mensen die €10 per maand* willen bijdragen.
Je kan meteen online een maandelijkse gift activeren.

* Weet dit: doordat we een fiscaal attest kunnen uitreiken voor giften vanaf €40 per jaar, betaalt de Belgische overheid dus mee! Daardoor betaal je effectief nog €5,5/maand (of €66/jaar).

Ramesh Kumar Dahal
Ramesh is freelance ingenieur en vader van twee kinderen (zijn dochter van 20 studeert verpleegkunde, zijn zoon van 19 maakt momenteel het middelbaar af). Hij woont samen met zijn vrouw in Kathmandu.

Bij de uitgebreide sollicitatieproef wist Ramesh ons (team Nepal en team België) in zijn sollicitatie te overtuigen van veel. De ervaring die hij kan meenemen uit zijn werk voor een Helvetas (Zwitserse internationale ngo) komt zeer goed van pas. Hij heeft een moderne visie op het implementeren van exit-strategieën, samenwerking met de lokale gemeenschap en het betrekken van sleutelfiguren én de lokale overheid. En belangrijk voor het creëren van connecties in het dorp: Ramesh is afkomstig uit Baiteshwor, ons actieterrein in de bergen. Hij wil héél graag zijn eigen gemeenschap helpen verder te geraken en is blij door dit te kunnen doen vanuit Samundra!

Takenlijstje
In de loop van september zal Ramesh zijn contract tekenen met Samundra Nepal. Officiële start is 1 oktober 2021. Zijn werk zal dit jaar alvast bestaan uit:

  • health camps organiseren (de ambitie is vier rondtrekkende camps per jaar)
  • maandelijks pendelen tussen Kathmandu (bureauwerk) en de bergen (veldwerk, netwerken, community bijeen brengen, …)
  • netwerk uitbouwen: contacten leggen en afspraken maken met lokale sleutelfiguren in de bergen, lokale overheid, andere relevante ngo’s, ministerie van gezondheidszorg (op alle politieke niveaus)

HCH heeft zelf concrete projecten klaar liggen. Ramesh zal deze projecten verder verfijnen, voorbereiden en prioriteiten bepalen met de lokale gemeenschap. Dan bespreken we samen de uitvoering en nodige budgetten. Het gaat onder andere over:

  • extra health camps
  • landbouwterrein ontwikkelen voor 50 families
  • permanent stromend water voor 20 families
  • eigen hygiënische toiletten voor 20 families

Ramesh wordt aangestuurd door Jagat Dahal (Samundra Nepal) en Niels Visser (Samundra België). Maandelijks plannen zij een werkoverleg om de gang van zaken te coördineren.