In november 2022 trok Niels opnieuw naar Nepal. Hij bezocht er projecten, overlegde met onze Nepalese collega’s en werd warm van hun doortastende aanpak.
Soulmate Raf reisde hem achterna. Voor hem was het de eerste echte kennismaking met dit verre, mystieke land. Je leest hieronder zijn ervaringen.
Een cultuurschok? Zeker en vast!
Tijdens mijn reis naar Nepal kreeg ik de kans om me helemaal te laten onderdompelen in het dagelijkse Nepalese leven. We logeerden er bij lokale Nepalese families. Meteen valt me de Nepalese gastvrijheid op. Niet alleen tegenover buitenlandse gasten zoals wij, maar ook naar vrienden en familie toe. In feite is iedereen hier ‘familie’ van elkaar.
Tijdens onze roadtrip met de motor overnachtten we in de meest eenvoudige hotelletjes. Back to basics! Hygiëne, privacy, de koude (geen verwarming gevonden in Nepal!) en Nepalese gebruiken die wij hier in België niet kennen, maakte de trip niet altijd evident.
We kunnen veel leren van Nepal. Zaken waar wij in België wel eens een probleem van maken zijn er doodnormaal. Zo’n bezoek leert je relativeren. Waar maken wij ons in België soms toch zo druk om?
Het land zelf heeft prachtige uitzichten: als je van de bergen houdt is dit zeker de moeite!
Werking
Enerzijds is er de vrijwillige begeleiding en strategische ondersteuning van Niels (Samundra Belgïe) aan de Nepalese NGO. Die begeleiding is van onschatbare waarde. Dat maakt dat Samundra Nepal gezond kan groeien.
Het is opmerkelijk hoe slim de aanpak van Samundra België is. Ik leerde dat je er op kan rekenen dat elke donatie een duurzame bijdrage levert aan een beter leven voor de lokale bevolking in Nepal. Dit zijn geen druppels op een hete plaat!
Elk project wordt aangebracht door Samundra Nepal zelf. Steeds vanuit een plaatselijke nood, niet vanuit wat wij Belgen vinden dat er nodig is. Het wordt gequoteerd en getoetst aan een aantal criteria en krijgt een impact score. Enkel als die score hoog genoeg is, haalt het project de selectie.
Eén van die criteria waar een project bijvoorbeeld aan moet voldoen is dat het na verloop van tijd op haar eigen benen kan staan, zonder verdere financiële steun van Samundra België. Als dat niet duurzaam is!
Projecten
Baarmoederverzakking is in Nepal een groot en onderbelicht probleem. Als je er op tijd bij bent, kan het verholpen worden.
We woonden een radiouitzending over dit onderwerp bij. Ramesh van Samundra Nepal sprak hierover op de radio samen met een dokter, een verpleegster en een vertegenwoordiger van de Nepalese overheid. Via een reeks uitzendingen op de radio tracht Samundra Nepal vrouwen te sensibliseren om zich te laten onderzoeken.
Een mooi zij-effect van deze uitzending was het off-the-record nagesprek tussen de lokale overheid en Samundra Nepal. Ook zo maakt Samundra Nepal het verschil.
We kregen nog de kans om het ziekenhuis in Mainapokhari te bezoeken. Dit ziekenhuis is het eerste project van Samundra Nepal dat succesvol kon opstarten met onder andere de steun van Samundra België. Door een slimme aanpak staat dit project nu op eigen benen, volledig gefinancierd door de overheid. Hét schoolvoorbeeld voor toekomstige Samundra-projecten.
Verder bezochten we nog een kiwiplantage en een kleine basisschool. Twee andere duurzame projecten van Samundra.
Samundra
Samundra onderscheidt zich van andere organisaties omdat ze niet zomaar en onvoorwaardelijk financiële middelen naar Nepal brengt. Projecten worden met zorg uitgekozen en elk project zal na verloop van tijd op haar eigen benen staan. Zo willen ze uiteindelijk zonder de financiële steun van Samundra België het verschil blijven maken.
Slim én duurzaam, toch?
Raf Lehaen, december 2022